Project 212: 'Hoge Resolutie Audio' - is dat hoorbaar?

Sprekers:
Hans van Maanen (Temporal Coherence)
Menno van der Veen (ir. bureau Vanderveen)


Datum:
dinsdag 22 maart 2011
aanvang 20:00 uur (19:30 koffie)

Locatie: 
Koninklijk Conservatorium
Juliana van Stolberglaan 1
2595 CA Den Haag

Programma:
Tijdens de AES conferentie in Londen, mei 2010, is er workshop gehouden met als onderwerp "Hoe kunnen we de Hoge Resolutie Formaten voor Digitale Audio evalueren?"

Op deze bijeenkomst zullen twee sprekers van deze workshop, Menno van der Veen en Hans van Maanen, hun eigen bijdragen en voor zover mogelijk die van de andere sprekers, presenteren. Het is de bedoeling dat dit tot een levendige discussie met de aanwezigen leidt.

Hieronder volgt de Nederlandse vertaling van de samenvatting van deze workshop.
Sinds de introductie van de Hoge Resolutie Formaten voor Digitale Audio (bijv. de SACD en het 192 kHz / 24 bit formaat) is er discussie geweest over de hoorbaarheid van deze formaten in vergelijking met het CD formaat (44,1 kHz,16 bit). Welke verschillen maken de hoge bemonsteringsfrequentie en woordlengte in onze perceptie? Kunnen we tonen boven 20 kHz direct of indirect waarnemen? Nemen we quantisatiefouten in 16-bit formaten waar? Veroorzaakt een hoge bemonsteringsfrequentie een verschil in ons vermogen om faseverschillen waar te nemen? Stellen we eigenlijk wel de goede vragen?
Gecontroleerde, wetenschappelijk verantwoorde luistertests hebben meestal onzekere uitkomsten opgeleverd, maar desondanks verkiezen veel consumenten die over "high-end" audio apparatuur beschikken, het geluid van de Hoge Resolutie Formaten boven dat van de CD. De vraag is waarom?

In de bijdrage van Hans van Maanen passeren een aantal van de paradoxen van het CD formaat de revue, gelardeerd met een paar voorbeelden uit het analoge tijdperk die ons nu nog dingen kunnen leren omdat deze niet met de gangbare beschrijving van ons gehoor begrepen kunnen worden.
Een belangrijke vraag die aan de orde zal komen is de waarneembaarheid van tonen boven de 20kHz en het effect van quantisatieruis. Als inleiding op de bijdrage van Menno van der Veen zal Hans ingaan op de vraag welke problemen luistertests geven. Vaak blijkt dat "subjectieve" testen veel nuttige informatie kunnen opleveren en Menno zal hier uitgebreid op ingaan. Tot slot zal Hans nog een beknopte versie van de presentatie van de andere sprekers op de workshop geven waaronder de beschrijving van een aantal zeer fraaie tests over de tijdresolutie van het menselijk gehoor.

Tijdens de discussie hopen we ideeën te kunnen uitwisselen over de wijze waarop de voordelen van de Hoge Resolutie Formaten ondubbelzinnig kunnen worden vastgesteld en op welke wijze luistertests behulpzaam kunnen zijn om dit te bewerkstelligen. De beschikbaarheid van geluidsbronnen die kwalitatief een stuk beter zijn dan die van de weergaveapparatuur van de consument is een belangrijke drijfveer voor het verhogen van de kwaliteit van deze apparatuur en stimuleert de ontwikkeling ervan.

Bereikbaarheid:
Het Koninklijk Conservatorium is gelegen op loopafstand van het station Den Haag Centraal en direct rechts naast afrit 2 (Centrum) van de Utrechtse Baan (A 16). Zie voor een plattegrond het kaartje onderaan deze pagina.
Op de website van het Koninklijk Conservatorium is meer uitgebreide informatie over de locatie te vinden.

Contact
Bert Kraaijpoel (zie bestuur)

Aanmelden:
In verband met de ruime belangstelling voor deze bijeenkomst is aanmelden helaas niet meer mogelijk.

Leden van AES, VCA en VPT genieten vrije toegang.
Introducés betalen € 10,- (student introducés € 5,-)

map:
(Koninklijk Conservatorium)


View AES-NL in a larger map