Project 145:

Audio in bits and pieces


Datum bijeenkomst 145
woensdag 16 januari 2002

Titel
Audio in bits and pieces

Locatie
D&R Electronica Weesp b.v.
Rijnkade 15B
1382 GS Weesp

Sprekers

Tijd: 20:00 uur (19:30 is er koffie)

Per openbaar vervoer
Vanaf station Weesp, treintaxi of bus 177. Uitstappen op de Pampuslaan. D&R ligt vervolgens op ca. 10 min lopen.

Per auto
Via A1: Afslag Weesp en richting Weesp. Volg bij Weesp de borden "Industrieterrein Noord". Rijd na de spoorwegovergang industrieterrein op.

Via A9: Afslag Weesp en richting Weesp. Direct na de brug over het kanaal linksaf naar "Industrieterrein Noord". Het D&R gebouw ligt aan de achterzijde (ca. 50 m van de Rijnkade) van twee bedrijven genaamd 'Markt' en 'Ad Klein'.

Contactpersoon
Evert Start, zie bestuur.


Samenvatting

Je kunt er haast niet omheen. Of het nu consumer- of pro-audio apparatuur betreft, bijna overal zitten wel één of meerdere 'Digitale Signaal Processoren' in. De toepassingen lopen uiteen van digitale surround receivers in de huiskamer, audio-matrices bij PA-systemen tot digitale mengtafels in studio's e.d.

Op deze avond willen wij dit 'wonderkindje' van de audio-industrie eens kritisch onder de loep nemen. De voordelen van digitale audio zijn evident, maar er zijn zeker ook nadelen die vaak onderbelicht blijven. Tijdens en na afloop van de lezingen zullen verschillende demonstraties worden gegeven.

De eerste spreker, Jan Volkering van Texas Instruments, zal de principes van de digitale audio processing uitleggen en vergelijken met analoge processing. Vragen die beantwoord zullen worden, zijn: Wat is een DSP? Waarom gebruiken we geen micro-processor zoals een Pentium? Hoe ziet een DSP er hardwarematig uit? Etc.

Het tweede deel van de avond zal verzorgd worden door Anton Prins en Jan Betten van D&R Electronica. Anton Prins zal uitleg geven over hoe je een DSP softwarematig te lijf moet gaan. Hoe zien DSP-algoritmes eruit? Ook zal de koppeling naar de 'echte', analoge wereld aan bod komen.

Jan Betten zal ingaan op het gebruik en de kwaliteit van digitale systemen. Hoe goed is digitale audio eigenlijk? Hoe moet je het meten? Kunnen we digitale systemen zondermeer vergelijken met analoge?

Kortom een avond waarin zowel de voordelen als de nadelen van het digitale tijdperk aan bod komen.