Project 146:

Multichannel audio in de Filmwereld: 'Discovery of Heaven'


Datum bijeenkomst 146
woensdag 27 maart 2002

Titel
Multichannel audio in de filmwereld

Locatie
Meta Sound
Hettenheuvelweg 26
1101 BN AMSTERDAM ZO
http://www.metasoundstudios.nl/

Sprekers
Ad Roest, Wim Post en Vincent van Rooijen

Tijd: 20:00 uur (19:30 is er koffie)

Openbaar vervoer
Vanaf Amsterdam CS metro richting Gein, halte Bullewijk.
Zie voor meer details: http://www.metasoundstudios.nl/

Per auto
Vanaf de A2 of A9 bij knooppunt Holendrecht richting AMC-ziekenhuis. Verlaat de snelweg bij Bullewijk. Eind afrit rechtsaf Muntbergweg. Voorbij de scherpe bocht naar rechts, de eerste afslag linksaf is de Hettenheuvelweg. Deze weg volgen, korte bocht links, korte bocht rechts tot aan het eind van het lange rechte stuk en u vindt rechts op de hoek Meta Sound.
Zie voor meer details: http://www.metasoundstudios.nl/

Contactpersoon
Werner de Bruijn, zie bestuur.

Samenvatting

In de filmwereld is het heden ten dage heel gebruikelijk dat de uiteindelijke geluidsmix die wij in de bioscoop of in het hometheater ervaren opgebouwd is uit vele tientallen en soms zelfs honderden afzonderlijke audiosporen. Het downmixen van al deze afzonderlijke originele sporen naar de uiteindelijke 5.1 mix via een steeds kleiner aantal submixen is een complex en boeiend proces dat een grote expertise vereist.

Meta Sound Studios is de enige studio in Nederland waar de mixage van een film ook in een echte bioscoopzaal gebeurt. Onlangs is hier de film "Discovery of Heaven" gemixt door geluidstechnici Wim Post en Vincent van Rooijen. Zij zijn de sprekers van deze avond en zullen ons aan de hand van het originele multichannel geluidsmateriaal een blik achter de schermen geven over hoe zo'n mixage met meer dan honderd kanalen tot stand komt. Zo zullen ondermeer de verschillende lagen geluid: Foley, Dialoog, Muziek en Effecten apart beluisterd kunnen worden en zal hun rol in de totaalmix duidelijk worden.

Hoe bouw je een effect op? Hoe laat je iets door de zaal bewegen? Hoe ga je om met het sublaag?

Kortom: dit wordt een avond vol met interessante geluidsvoorbeelden en tips.

De avond zal ingeleid worden door Ad Roest (directeur van Meta Sound en al 35 jaar geluidstechnicus) middels een verhelderend historisch overzicht van het fenomeen "geluid bij film".

 

Attentie: Wegens de beperkte ruimte in de studio kunnen slechts 50 AES-leden worden toegelaten. Daarom deze keer geen introducés en aanmelding voor 23 maart is verplicht! Bij overintekening krijgt u bericht.