Project 149:

Sampling Reverbs


Datum bijeenkomst 149
dinsdag 24 september 2002

Titel
Sampling reverbs

Locatie
Lab. Technische Natuurkunde
Lorentzweg 1
2628 CJ Delft

Sprekers
Renier Linssen (Audio Ease)
Ron Bakker (Yamaha Music Ned.)
Rob Acket (BV Oorzaak)

Tijd: 20:00 uur (19:30 is er koffie)

Openbaar vervoer
Trein naar Delft Centraal, bus lijn 129

Per auto
Afslag Delft-Zuid, richting TU-wijk. Eind afrit rechtsaf, Schoemakerstraat. Tweede weg links, Stieltjesweg. Aan eind rechtsaf en direct weer rechtsaf ligt het parkeerterrein van Technische Natuurkunde.

Contactpersoon
Peter Swarte, zie bestuur.

Samenvatting

Tijdens deze avond zult u kennis kunnen nemen van een van de meest moderne technieken waarbij een "droog" audiosignaal bewerkt (geconvolueerd) wordt met behulp van een in een bepaalde ruimte opgenomen impulsresponsie (sample) met als resultaat dat dit signaal zal klinken alsof het in die bewuste ruimte wordt beluisterd op de plaats waar de impulsresponsie is opgenomen.

De drie belangrijkste producenten zullen hierbij een bijdrage geven: Sony met de DRE-777 en Yamaha met de SREV1 als hardware machines, en Audio Ease met Altiverb als software plug-in. Tijdens de bijeenkomst zullen zowel de theorie van de convolutie-galm als de praktijk van het samplen en een applicatie aan bod komen.

De eerste spreker is Renier Linssen van Audio Ease. Hij zal de theoretische achtergrond behandelen van convolutie en de verschillende door de fabrikanten gebruikte technologieën.

De tweede spreker is Ron Bakker van Yamaha Music Nederland. Tijdens de bijeenkomst zal hij in een van de aangrenzende ruimtes samples opnemen waarna het resultaat direct in een luistersessie kan worden beoordeeld.

Rob Acket van BV Oorzaak zal tenslotte een presentatie verzorgen over de inzet van een convolutie-galm tijdens de theatertour "Golven", waarbij een sample van het Amsterdams Concertgebouw werd gebruikt om in alle voorstellingen het stuk van een 'onhoorbare' en exacte surround akoestiek te voorzien.