Project 156:

Luidheidsproblemen bij televisieuitzendingen van commercials


Datum bijeenkomst 156
dinsdag 23 september 2003

Titel
Luidheidproblemen bij commercials

Sprekers
Anthon Fasel (hoofd informatieve tv-programma's KRO)
Julius Minnaar (directeur STER)

Locatie
Mediapark, Videocentrum
Sumatralaan 45
1217 GP Hilversum

Tijd:
20:00 uur (vanaf 19:30 koffie)

Openbaar vervoer
NS station Hilversum Noord, zie ook http://www.9292ov.nl/

Per auto
Het gemakkelijkst is vanaf de A1, afslag Laren/Hilversum, kies richting Hilversum en volg de borden naar het Mediapark. Zie ook de ANWB routeplanner

Toegang
Meld u bij de beveiliging waar u een bezoekerspas krijgt. Zij wijzen u verder de weg naar het Videocentrum. Zie ook onderstaand kaartje

Contactpersoon
Tin Jonker, 020-6790204

Aanmelden
Stuur de antwoordstrook per post of fax naar de secretaris of meld hier aan via de website.

Samenvatting

Luidheidproblemen bij Televisie uitzendingen van commercials

"Hij is helemaal perfect. Natuurlijk zoals de opdrachtgever het wilde: de boodschap komt over. Alles klopt: hij heeft kleur, is scherp, dynamisch, snel gesneden, pakt vanaf het eerste beeldje, bouwt op naar een climax, heeft een sterke pay off, muziek en beeld passen op elkaar, timing van de tekst is misschien wel het allerbeste wat er inzit, en hij klinkt natuurlijk snoeihard..... Iedereen tevreden. Nou ja, er had misschien nog.........nee, hij is perfect: mijn commercial! Nu wachten op de eerste uitzending."

En toch is er een probleem. De kijkers zappen weg als mijn commercial langskomt. "Irritant, al dat geflits voor mijn ogen, en dan het geluid dat altijd te hard is. Dat is het eerste wat uitgaat!" Onbegrijpelijk, maar waar. Zodra de commercial onderdeel gaat uitmaken van een totaalprogramma blijken er andere factoren een rol te gaan spelen. De "grootste luidheid" komt in een ander perspectief te staan.

Adverteerders krijgen maar weinig tijd om hun boodschap over te brengen en gebruiken daartoe elk effectief middel. De spanningsboog is veelal heel anders dan bij de overige programmaonderdelen. Die onderdelen vragen een ander kleurgebruik, een andere scherpte, een ander tempo, een andere dynamiek, een andere luidheid... Contrast moet er zijn, anders is er geen onderscheid. Maar welk contrast accepteert de consument nog? Waar ligt de grens?

Het oordeel van de luisterende consument over de beluisterbaarheid van onze productie speelt niet alleen bij televisie. Ook bij film, in het theater, op het concertpodium of bij de radio kennen we de discussies over dit onderwerp. Bij radio heeft dit gedeelte van het vak zelfs een eigen naam gekregen: technische programma presentatie. Het is een oud onderwerp, waarvan de technische "ins and outs" bekend mogen zijn, al lijken ze soms totaal vergeten of genegeerd.

Over de techniek valt een seizoen met AES avonden te vullen. Vergeten wordt vaak de commerciële kant van de zaak. We hebben er allen belang bij de consumenten aan ons te binden (zij mogen niet bij ons wegzappen, ze mogen geen ijsje gaan kopen), want dan willen adverteerders hun commercials bij ons laten zien en horen. En die inkomsten kunnen we niet missen. Maar het zijn de programma's die het hem doen.

Waar ligt in dit spanningsveld het midden? Wanneer ben je bereid de programmadynamiek van je romantische speelfilm te comprimeren ten gunste van de omlijstende commercials? Wanneer ben je bereid het niveau van je commercial terug te nemen ten gunste van de dynamiek van het overige programma?

Twee sprekers zullen vanuit verschillende programmatische, omroeppolitieke en commerciële standpunten het luidheidprobleem belichten: Anthon Fasel, hoofd informatieve tv-programma's van de KRO, en STER directeur Julius Minnaar.

Routekaartjes

Zie ook www.nob.nl en www.mediapark.nl

Het videocentrum is gebouw nr. 7. U kunt parkeren tussen gebouwen 9 en 17.