Project 159:

Elektrostatische luidsprekers


Datum bijeenkomst 159
dinsdag 20 januari 2004

Titel
Elektrostatische luidsprekers

Sprekers
Martin Goosen (TransTec BV)
Fré Jorritsma, Edo Hulsebos, Frank Verwaal en Peter Scheulderman (Elektrostaten vereniging Ned.)

Locatie
NBC de Blokhoeve
Blokhoeve 1
3438 LC Nieuwegein

Tijd:
20:00 uur (vanaf 19:30 koffie)

Openbaar vervoer
Vanaf CS Utrecht: sneltram naar IJsselstein of Nieuwegein tot de eerste halte in Nieuwegein (halte Zuilestein), zie ook http://www.9292ov.nl/

Per auto
A12 zuidelijke ring Utrecht, afslag 16 richting Nieuwegein. 2e afslag links en weer linksaf naar het parkeerterrein. Zie verder ANWB routeplanner

Contactpersoon
Daniël Schobben, zie bestuur

Aanmelden
Stuur de antwoordstrook per post of fax naar de secretaris of meld hier aan via de website.

Samenvatting

Elektrostatische luidsprekers

Sinds 1955 worden elektrostatische luidsprekers op beperkte schaal in het hogere HIFI-segment verkocht. In Amerika is het Janszen, en in Engeland Quad, die een elektrostaat op de markt brengen. Zij borduren voort op de gegevens die Kellog en Rice in de jaren 20 van de vorige eeuw op papier hebben gezet. Bovendien verschijnen er ook theoretische verhandelingen over dit onderwerp in AES papers. In de jaren 70 en 80 komen er steeds meer fabrikanten die zich met de productie van elektrostaten gaan bezig houden. Ze verschijnen in allerhande afmetingen, al of niet gecombineerd met conusluidsprekers voor de lage frequenties.

Martin Goosen geeft een historisch overzicht over elektrostatische luidsprekers van de eerste exemplaren tot de laatste state of the art modellen. Martin Goosen is sinds 1965 werkzaam bij TransTec BV. Naast het verkopen van luidsprekers begon hij zijn carrière met het repareren van de ESL 57. Hij leerde het vak onder andere van Peter Walker, Raymond Cooke en niet te vergeten Harrie A. van Hessen. Hij verzorgt nog altijd demonstraties van luidsprekers, tijdens muziekavonden en shows. Sinds anderhalf jaar houdt hij zich ook weer bezig met de reparaties van de ESL's, en probeert hij samen met zijn Duitse collega's van Quad Musik Wiedergabe en de Engelsen de bedrijfszekerheid van deze luidsprekers te verbeteren. U krijgt een overzicht van degenen die zich met deze uitzonderlijke speakersoort hebben bezighouden, of er nog altijd onderzoek aan plegen.

Na de pauze vertellen Fré Jorritsma, Edo Hulsebos, Frank Verwaal en Peter Scheulderman over zelfbouw elektrostatische luidsprekers. Zij zullen een technische uitleg geven over de werking van elektrostatische luidsprekers en welke aspecten hierbij belangrijk zijn. Hierbij kan gedacht worden aan de verspreiding van met name hoge frequenties d.m.v. segmentatie, weergave van lage frequenties, de audio-transformator en een alternatief voor deze, hybride luidsprekers en stroom-sturing. Deze punten worden kort theoretisch beschouwd, maar ook de praktische aspecten van het zelfbouwen komen aan bod. Zij zullen een overzicht geven van wat er in het wereldje van zelfbouw elektrostatische luidsprekers in Nederland gebeurt.