Terugblik Project 160

Verhuizing HMG

door Daniël Schobben (©2004)

De 50 leden die voor deze bijeenkomst zich tijdig hadden ingeschreven waren op 26 februari 2004 te gast bij de Holland Media Groep (HMG). Ook Roger Furness (AES HQ) was aanwezig. De avond stond in het teken van de verhuizing van HMG (RTL/Yorin) van 10 panden verdeeld op industrieterrein Kerkelanden naar één compacte behuizing op het Mediapark in Hilversum.

Hank van de Loo (Manager Techniek BCN) vertelt in een uurtje alle ins en outs van wat intern "The Move!" wordt genoemd. De aanleiding voor de verhuizing was de versnippering van HMG over meerdere locaties en de wildgroei van de techniek die daar het gevolg van is. Ook is de gedachte dat maximale synergie kan worden bereikt via een geconcentreerde huisvesting. De opdracht was om alle bestaande technische faciliteiten één-op-één te verhuizen van HMG Kerkelanden naar het Media Park, waarbij er geen productieonderbreking plaats mag vinden en waarbij het programmaschema niet wordt aangepast. Verder was de verhuizing een mooie gelegenheid om alle faciliteiten toekomstvast en aan elkaar gelijk te maken. De verhuizing moest gereed zijn voor 1-1-2004.

Uit de details blijkt dat de verhuizing alles behalve eenvoudig is. Het volgende diende verhuisd te worden: de Master Control Room, Taperoom & Copydesk, Nieuwsregie inclusief studio, 1 productiestudio (+ 1 x nieuw te bouwen), 33 montagesets, Afdeling Design (14 werkplekken), 3 radio uitzendstudio's, 3 radio productiestudio's en 6 Dalet werkplekken, Yorin uitzendstraat met 4 montage- / spot sets en diverse zaken zoals spotsets, weercomputer, schotels, etc.

Verder is er aandacht voor aantal interessante feiten. Zo is het scherm voor een dag "op zwart laten gaan" geen optie; dit kost ca. 1 mln. euro. Alle 19" kasten zijn vervangen: 194 stuks in totaal. Er is niet minder dan 700 km kabel geïnstalleerd. Mocht de spanning wegvallen, dan is er gedurende 7 minuten noodstroom waarna de aggregaten van het Mediapark het overnemen. Om problemen met brom te voorkomen is gekozen voor een maas-aarde systeem. Overal zijn verhoogde (computer) vloeren toegepast. Uiteraard was er ook aandacht voor de akoestiek zoals geadviseerd door adviesbureau Dorsserblesgraaf. De uitdaging hierbij was het aanpassen van een bestaand kantoorgebouw naar studiogebruik, waarbij zowel de geluidsoverdracht tussen ruimtes als de ruimteakoestiek moest worden beschouwd.

De ruimtelijke indeling ziet er nu als volgt uit: er zijn twee productiestudio's in het Studiocentrum, radio is ondergebracht in gebouw 15 terwijl de rest van de techniek, inclusief een volldedig nieuw gebouwde nieuwsstudio, in gebouw 16 is gehuisvest.Verder wordt er nieuwbouw ontwikkeld voor directie, staf en IP. De nieuwbouw zal ook verbonden zijn met gebouw 15 en 16.

In vier groepen leidden Hank van de Loo, Marie-José ter Laan, Robert Zanen, en Ron Fierloos de aanwezigen rond, beginnende bij de productie studio's waar o.a. "Barend & van Dorp" en de "de Zwakste Schakel" worden opgenomen. De rondleiding ging verder langs RTL FM & Yorin FM, een nieuwsstudio, diverse editing faciliteiten, de Master Control Room en de Yorin uitzendstraat. De benodigde apparatuur in die in het hele traject van opname tot transmissie gebruikt wordt is ronduit indrukwekkend te noemen. Ook viel op dat veel aandacht is besteed aan de structuur en labeling van de bekabeling, zodat uitbreidingen en aanpassingen in de toekomst relatief eenvoudig zijn uit te voeren.