Project 164:

Bandbreedte extensie
Datum bijeenkomst 164

woensdag 15 september 2004

Titel
Bandbreedte extensie

Spreker
Ronald Aarts (Philips NatLab)

Locatie
Philips NatLab
Prof. Holstlaan 4
5656 AA Eindhoven

Tijd:
20:00 uur (vanaf 19:30 koffie)

Openbaar vervoer
Trein en bus 7 (richting Waalre of Philips campus), zie verder http://www.9292ov.nl/

Per auto
Neem op de rondweg Eindhoven Zuid (A2) afslag 33 en ga richting Valkenswaard. Eerste afslag rechts, aan het eind bocht naar rechts onder de A2 door. Het NatLab ligt aan uw linkerhand. Zie verder ANWB routeplanner

Contactpersoon
Daniël Schobben, zie bestuur

Aanmelden
Stuur de antwoordstrook per post of fax naar de secretaris of meld hier aan via de website.

Samenvatting

Bandbreedte extensie

Door de steeds verder gaande digitalisering krijgen we steeds meer te maken met audio waarbij de hoge en/of lage frequenties ontbreken. Dit kan gebeuren tijdens opname, transmissie, opslag en geluidsreproductie. Een belangrijk voorbeeld was vroeger telefonie, tegenwoordig geldt dit ook voor bijvoorbeeld MP3 muziekbestanden waarbij de hoge frequenties vaak ontbreken. Bandbreedte extensie omvat methoden die deze tonen terug kunnen winnen of de illusie kunnen wekken dat ze teruggewonnen zijn.

Er wordt een introductie gegeven over luidsprekertechnologie, de werking van het menselijk oor en psychoakoestiek. Bandbreedte extensie methoden worden in detail besproken voor spraak en muziek. Na de pauze wordt een nieuw luidsprekersysteem behandeld welke super-efficiënt is voor lage frequenties. Ook zal een prototype worden gedemonstreerd.

Ronald Aarts (1956) is sinds 1977 werkzaam bij Philips Research Eindhoven waar hij de eerste jaren gewerkt heeft aan servosystemen voor compact disc. Sinds 1984 werkt hij aan luidsprekersystemen, digitale signaalbewerking en psychoakoestiek met als doel geluidsweergave verbetering. Naast een groot aantal papers en patenten, is hij samen met Erik Larsen auteur van het boek "Audio Bandwidth Extension, Application of Psychoacoustics, Signal Processing and Loudspeaker Design" (ISBN 0470 85864 8) waarin het in dit project gepresenteerde materiaal in detail is beschreven.