Project 182: Digitale Klokken

wordclock distributie in de digitale studio

 --------------------------------------------------------------------------------

Datum bijeenkomst:
donderdag 25 januari 2007
 
Titel:
Digitale Klokken 

Sprekers:
Eelco Grimm (Grimm Audio)
Bruno Putzeys (Hypex electronics)
Guido Tent (Tentlabs)

Locatie:
Ampco
Zonnebaan 42
3542 EG Utrecht
 
Tijd:
20:00 uur (vanaf 19:30 koffie)
 
Openbaar vervoer:
Met de trein naar Utrecht Centraal station. Verder met bus 37, uitstappen halte Savannahweg. Ongeveer 5 minuten lopen naar Zonnebaan 42.
Zie verder http://www.9292ov.nl/.
 
Per auto:
Vanaf A2 neem Ring Utrecht Noord (Zuilense Ring). Neem op de Ring de eerste afslag en rijd beneden aangekomen rechtdoor het industriegebied Lageweide in.
U komt dan op de Atoomweg, neem hier de eerste zijstraat naar rechts: de Savanahweg. Aan het einde van de Savanahweg rechtsaf de Zonnebaan op.

Plattegrond
zie kaartje

Contactpersoon:
Ruud Kaltoven (zie bestuur).
 
Aanmelden:
Aanmelden voor deze bijeenkomst is in verband met de grote belangstelling helaas niet meer mogelijk.

Samenvatting
Centrale klokdistributie in een studio staat sinds enige tijd in het middelpunt van de belangstelling. Het begon ooit als middel om een stabiele synchronisatie van de hele studio te verkrijgen, maar de laatste jaren wordt het steeds duidelijker dat de keuze van de klok ook gevolgen voor de klank van de opname heeft. In deze lezing wordt ingegaan op de oorzaak hiervan en er wordt gekeken naar welke maatregelen een klokfabrikant en een systeembouwer moeten nemen om  goede klankmatige resultaten te bereiken.

Klokdistributie - Eelco Grimm
Een centrale distributie van de sample klok biedt vele voordelen. Bij de implementatie ervan kan men echter tegen diverse problemen
aanlopen. Vaak kan de distributie op verschillende manieren worden uitgevoerd en niet alle zijn even goed. Ook de integratie met video kan gevolgen hebben voor het bereikte resultaat.

Eelco Grimm (Bergen op Zoom, 1966) is geluidstechnicus. Hij is mede-eigenaar van Grimm Audio, fabrikant van hoge kwaliteits professionele audio-apparatuur. Vanuit zijn bedrijf Fairytapes verzorgt hij opnames en akoestisch advies. Hij is docent aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, faculteit Kunst, Media en Technologie.

Jitter in audio - Bruno Putzeys
De bemonsteringstheorie baseert zich op perfect gelijkmatige bemonsteringstijdstippen. Dit zorgt ervoor dat de diverse
conversiemethodes verschillend reageren op jitter. Bij synchronisatie van toestellen vormt de PLL een apart probleem. Enkele oplossingen en hun specifieke eigenaardigheden passeren de revue. Tenslotte bekijken we hoe zelfs ernstige klokjitterproblemen bij een onoplettende meting of luisterproef op "single box" AD/DA's onopgemerkt kunnen blijven

Bruno Putzeys (Vilvoorde, 1973) ontwerpt schakelende versterkers bij Hypex Electronics en AD/DA omzetters bij Grimm Audio.

Hoe maak je een goede klok? - Guido Tent
De jiiter van een woordklokgenerator wordt ruwweg door keuzes in de volgende aspecten bepaald: klokgeneratie, bufferen, printlayout en componentkeuze. Een klok is geen digitale maar een analoge  schakeling. Tijdens de presentatie zal aan de hand van metingen gedemonstreerd worden welke verschillen in de praktijk voorkomen.

Guido Tent (Veldhoven, 1967) is analoog elektronicus. Hij is mede-eigenaar van Grimm Audio. In zijn bedrijf Tentlabs ontwikkelt hij modules voor zowel upgrade als zelfbouw van audio apparatuur voor consumententoepassingen.

Na de pauze kan er geluisterd worden naar een demonstratie van de invloed van een klok op zowel een digitale PA mengtafel als op een opnameketen.