project 202: Conference- en Public Address systemen
Bosch Security Systems

sprekers:
Chen Tchang (Bosch Security Systems - Conference)
Steven van Raalte (Bosch Security Systems - Public Address)

datum en tijden:
woensdag 16 december 2009
19:30 - 20:00 Zaal open en koffie
20:00 - 22:00 Lezing

locatie:
Bosch Security Systems BV
Gebouw Y
Kapittelweg 10
4827 HG Breda

bereikbaarheid:
Op niet al te grote afstand van gebouwencomplex van Bosch Security Systems zijn bushaltes van Veolia stadsbus 5 resp. Veolia bus 126 richting Oosterhout. Vanaf deze haltes is het 8 à 10 minuten lopen naar de ingang van het complex. De bussen vertrekken vanaf het staion Breda Centraal. Zie ook de OV-website.
Het complex ligt op een bedrijventerrein aan de noordzijde van Breda. Voor de ligging van het terrein: zie het kaartje onderaan deze pagina.

aanmelden:
Voor het bijwonen van deze bijeenkomst dient u zich aan te melden. Aanmelden bij voorkeur via de website.
Ook leden van VPT en VCA zijn van harte welkom. Deelname aan de bijeenkomst is kostenloos.

programma:
"Een nieuw systeem voor rondzingonderdrukking" door Chen Tchang (Bosch Security Systems - Conference)

Chen zal een nieuw systeem toelichten om rondzingen te voorkomen bij discussiesystemen. Het gaat om een volledig zelfinstellend adaptief systeem bestaande uit een combinatie van een echo canceller en een decorrelator. Verschillende decorrelatoren worden besproken met elk hun eigen voor- en nadelen. Zoals een frequency shifter, die zeer effectief is maar alleen geschikt is voor spraak doordat harmonische verbanden tussen verschillende signaalfrequenties worden verstoord, en een nieuwe alternatieve benadering op basis van een zogenaamd pre-whitening filter, die ook voor muziek geschikt is. Dit systeem is met name geschikt voor discussiesystemen waarbij snel tussen verschillende microfoons heen en weer geschakeld wordt tijdens een vergadering. In systemen waarbij de rondzingmarge niet al te groot is wordt de geluidskwaliteit verder verbeterd door toepassing van verschillende nabewerkingsalgorithmes, die ook worden besproken.

pauze

"Alarmtonen luider maken, zelfs met minder vermogen" door Steven van Raalte (Bosch Security Systems - Public Address)

In ontruimingsinstallaties wordt steeds meer gebruik gemaakt van (in)gesproken boodschappen in plaats van uitsluitend alarmtonen omdat publiek daar veel allerter op reageert. Maar als algemene alarmering voorafgaand aan expliciete instructies worden nog steeds alarmtonen uitgezonden, zoals een slow-whoop. Omdat dit soort systemen bij calamiteiten langdurig op noodstroom (accu's) moeten kunnen draaien is het van belang dat het opgenomen vermogen van versterkers zo laag mogelijk is terwijl de uitgezonden alarmtonen een hoge attentiewaarde hebben. Op dit punt van efficientie valt veel te verbeteren aan de standaard toegepaste tonen door selectief harmonischen toe te voegen, gebaseerd op de karakteristieke eigenschappen van het menselijk gehoor. Verder blijkt het mogelijk de golfvorm van de alarmtonen te optimaliseren voor de te gebruiken versterkers.

introducés:
Introducés zijn van harte welkom op deze bijeenkomst. Bent u op 19 november echter langer dan drie maanden introductielid dan dient u voor deelname aan deze bijeenkomst eerst lid te worden van de AES. In verband met beperkte ruimte genieten de leden voorrang. Kijk voor meer informatie op onze website http://www.aes-section.nl of neem contact op met de secretaris.

locatiekaartje:
De pijl aan de linkerzijde geeft de ingang van het complex aan. De pijl aan de rechterzijde geeft de ingang van gebouw Y aan. Bij gebouw Y is een ruime parkeerplaats.

View AES-NL in a larger map


contactpersoon
Steven van Raalte (zie bestuur)