project 203: Buizenversterkers en Werkelijkheidsweergave
                       een les uit de praktijk

spreker:
Menno van der Veen (ir. bureau Vanderveen)

datum en tijden:
woensdag 3 maart 2010
19:30 - 20:00 Zaal open en koffie
20:00 - 22:00 Lezing

locatie:
demoruimte TM Audio
Krommewetering 131
3543 AN Utrecht

bereikbaarheid:
Het complex ligt op het bedrijventerrein 'de Wetering' ten westen van de A2 (Amsterdam-Utrecht). Bereikbaar via afslag 6 (Ring Utrecht-Noord). U rijdt op het bedrijventerrein via de Nieuwewetering en de Proostwetering naar de Krommewetering. Voor de ligging van het terrein: zie het kaartje onderaan deze pagina.
TM audio is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Stadsbus 39 heeft een halfuursdienst vanf station Utrecht Centraal naar de locatie. Halte Krommewetering Noord. Reistijd ongeveer 20 minuten. zie ook: www.9292ov.nl

aanmelden:
Voor het bijwonen van deze bijeenkomst dient u zich aan te melden. Aanmelden bij voorkeur via de website.
Ook leden van VPT en VCA zijn van harte welkom. Deelname aan de bijeenkomst is kostenloos. Zonder aanmelding geen deelname.
U ontvangt bij voldoende plaats een bevestiging van vermelding op de lijst van deelnemers.

over de spreker:
Menno van der Veen heeft buizenversterkers als zijn levenstaak gekozen, met als specialisatie de ringkern uitgangstransformator die voor buizenversterkers nodig is om de hoogohmige buizen aan de laagohmige luidspreker aan te passen. Daarnaast verzorgt hij de opleiding TubeSociety, waar hij de studenten leert om zelf buizenversterkers te ontwikkelen en te bouwen. Zie voor meer info <www.mennovanderveen.nl>

programma:
Veel mensen houden van zogenaamd buizengeluid, maar wat is dat? Waar houden ze dan van en is dat eigenlijk wel werkelijkheidsweergave, of is het klankmakerij? Je kunt hierover praten en filosoferen, maar nog veel beter is het om er naar te luisteren en te analyseren wat er bij buizenversterkers gebeurt. Menno heeft een AES avond voorbereid met uitleg en demonstraties die duidelijk maken wat er goed en mis gaat bij buizenversterkers.

Een greep uit de onderwerpen die aan bod komen: principe van de buis, eenvoudig instellen, over lineariteit en karakter van vervorming, balans of single ended eindtrappen en klankkarakter, schematuur is belangrijker dan mooie componenten, wat doet tegenkoppeling goed en fout, de uitgangstransformator ingeklemd tussen veel eisen, globaal kijken naar specificaties in vergelijk met moderne hedendaagse versterkers plus de betekenis van getallen. Kun je buizenversterkers laten klinken als halfgeleiderversterkers en omgekeerd, dus ..... waar gaat het nu eigenlijk om? De avond wordt beëindigd met een blinde vergelijkende test waarbij een moderne versterker vergeleken wordt met dezelfde versterker maar dan ingesteld als buizenversterker. Vooral deze laatste demonstratie zal duidelijk maken waar het bij buizenversterkers eigenlijk om gaat.

Indeling van de bijeenkomst
20:00-20:45: eerste deel + demo's
Pauze
21:15-22:00: tweede deel + demo's en vergelijkende test

introducés:
Introducés zijn van harte welkom op deze bijeenkomst. Bent u op 3 maart echter langer dan drie maanden introductielid dan dient u voor deelname aan deze bijeenkomst eerst lid te worden van de AES. In verband met beperkte ruimte genieten de leden voorrang. Kijk voor meer informatie op onze website http://www.aes-section.nl of neem contact op met de secretaris.

locatiekaartje:
(TM Audio: de blauwe punaise)

Bekijk AES-NL op een grotere kaart

aanzicht:


contactpersoon
Steven van Raalte (zie bestuur)