project 216: OMNEO, een open standaard voor media streams en control over TCP/IP

sprekers:
Anton Prins
Marc Smaak
Stephan van Tienen
(allen van Bosch Security Systems)

datum bijeenkomst:
Donderdag 6 oktober, 2011
19:30 - 20:00 Deur open, koffie
20:00 - 22:00 Presentaties
Vanaf 22:00 eventueel informele uitloop

locatie:
Kantine Bosch Security Systems, gebouw Y
Kapittelweg 10
4827HG Breda

programma:
Op zoek naar een standaard
Al sinds de vroege jaren '90 van de vorige eeuw is de pro-audio industrie op zoek naar een gestandaardiseerd platform voor het streamen van audio-, video- en besturingsdata tussen apparatuur van verschillende fabrikanten. Helaas werd op dit gebied weinig vooruitgang geboekt en onstonden voornamelijk merkgebonden oplossingen, elk met hun eigen specifieke mogelijkheden en beperkingen. Drie jaar geleden is Bosch Communications Systems, onderdeel van Bosch Security Systems, gaan werken aan een oplossing hiervoor op basis van open publieke standaarden, met als doel een technologie beschikbaar te krijgen voor de eigen produktlijnen Public Address, Conference, Pro Audio en Intercom, maar met de nadrukkelijke mogelijkheid om met produkten van andere fabrikanten integrale oplossingen te kunnen bieden.

Samenwerking
Het resultaat is dat Bosch Communications Systems onlangs op de 2011 Infocomm in Orlando haar open media netwerk technologie OMNEO heeft geintroduceerd. OMNEO is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Bosch Communications Systems en Audinate uit Australie.Audinate heeft hiervoor haar netwerk technologie Dante ingebracht, voor het uitwisselen van hoge kwaliteit meerkanaals audio met zeer geringe vertraging over IP netwerken. Bosch heeft hier een control protocol set aan toegevoegd voor een betrouwbare en beveiligde aansturing van aangesloten apparaten. Dit protocol, OCA (voor Open Control Architecture), is afgeleid van de AES-24 protocol architectuur.

Vele deelnemers
Inmiddels hebben verschillende bekende fabrikanten uit de audiowereld (waaronder TC Group, d&b audiotechnik, Yamaha Commercial Audio, Duran Audio, LOUD Technologies, PreSonus) zich al aangemeld om te participeren en gebruik te maken van deze technologie.

Indeling van de avond
Op deze avond zal Anton Prins eerst een inleiding geven over digitale audionetwerken in het algemeen. Welke eisen moeten we aan deze netwerken stellen met het oog op verschillende applicaties? Welke netwerken zijn er nu in gebruik en wat zijn hun beperkingen? Vervolgens zullen Marc Smaak en Stephan van Tienen de technologie achter OMNEO toelichten en aangeven op welke manier hiermee de eerder genoemde eisen en verwachtingen worden ingevuld.

toegang:
Er kan geparkeerd worden binnen de hekken van het Bosch Security Systems complex (P). De presentaties zijn in gebouw Y, aangegeven met (Y) op de foto.

aanmelden:
Deelneming is gratis voor leden van de AES, VCA en VPT. Gasten betalen € 10,- (studenten € 5,-).

contactpersoon:
Steven van Raalte (zie bestuur)[top]