project 218: Product Sound Design

sprekers:
dr. René van Egmond
dr. Elif Özcan Vieira
(TU Delft, faculteit Industrieel Ontwerpen)

datum bijeenkomst:
Woensdag 30 november 2011
19:30 - 20:00 Deur open
20:00 - 21:45 Presentaties

locatie:
TU Delft, faculteit Industrieel Ontwerpen, gebouw 32
Landbergstraat 15
2628 CE Delft

programma:
De producten en apparaten waarmee wij in ons dagelijks leven te maken hebben zijn onlosmakelijk verbonden met het geluid dat zij maken. Het vakgebied ‘sound design’ houdt zich bezig met onderzoek naar de waarneming, de beleving en het ontwerp van zulke productgeluiden. De verworven kennis wordt gebruikt om producten te ontwerpen die niet alleen in technisch, maar ook in akoestisch opzicht aan de verwachtingen van de gebruiker voldoen.
Er is een enorme reeks van mogelijke toepassingen: van koffiezetapparaat tot alarmgeluid, van stofzuiger tot medische apparatuur. Maar hoe wordt eigenlijk bepaald welk geluid een product moet maken? En hoe kan dat vervolgens worden omgezet? Elif Özcan Viera en René van Egmond gaan met ons een kijkje in de keuken nemen.

Elif Özcan Viera maakte naast haar studie industrieel ontwerpen in Turkije jingles en geluidseffecten bij een radiostation. Na een aantal jaren als multimedia-ontwerper in Lissabon, stortte ze zich in Delft op het relatief nieuwe onderzoeksgebied van geluidsontwerpen. Voor haar promotieonderzoek ontwikkelde ze een methode om het geluid van een product te ontwerpen.

René van Egmond heeft niet alleen wetenschappelijke ervaring op het gebied van akoestiek, psychoakoestiek, muziektheorie en muziekpsychologie opgedaan. Naast zijn dagelijks werk als leider van de groep die onderzoek doet naar de waarneming en het ontwerp van productgeluiden, is hij zelf ook op muzikaal vlak actief (contrabas en zang).

N.B.: De voertaal van de avond zal gedeeltelijk Engels zijn.

bereikbaarheid:
De lezingen vinden plaats in de Bernd Schierbeek Zaal van de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft, gebouw 32 (download plattegrond)
Zie ook het kaartje onderaan deze pagina.

aanmelden:
Deelneming is gratis voor leden van de AES, VCA en VPT. Introducés betalen € 10,- (studenten € 5,-).
Aanmelden bij voorkeur via het webformulier.

contactpersoon:
Lars Hörchens (zie bestuur)View AES-NL in a larger map