project 225: 4D sound

sprekers:
Paul Oomen (4D SOUND)
Leo de Klerk (Bloomline Acoustics)

datum bijeenkomst (NB: afwijkende tijden!):
Zaterdag 8 december 2012
13:30 - 14:00 Inloop, koffie
14:00 - 16:00 Presentatie
Er is geen sluitingstijd.

locatie:
Humberweg 6
1043 AC Amsterdam
(pand van voormalig Drukkerij de Raat & De Vries)

Samenvatting:
Ook werd een virtuele regenbui gedemonstreerd m.b.v. roze ruis die ter plekke zodanig bewerkt werd dat de regenbui heel realistisch werd weergegeven zonder nat te worden” (Peter Swarte)

Op deze middag wordt 4D SOUND gepresenteerd. 4D SOUND is een nieuw ontwikkeld spatialisatie-systeem waarin een krachtige combinatie van hardware en software tot een uniek instrument van deze tijd heeft geresulteerd. Op een groot podium staan 48 omni-directionele speakers zowel horizontaal als verticaal opgesteld. Het basisprincipe is een virtueel oneindige ruimte waarin willekeurige geluidsbronnen zich overal kunnen bevinden. Dat wil zeggen, in de 3 ruimtelijke dimensies en transformerend over de tijd, de 4e dimensie.

In 4D SOUND wordt een aantal klankmanipulaties geautomatiseerd die een sterke suggestie van beweging en afstand wekt. De gebruiker – een componist, sound designer, theatermaker, etc. – heeft hier volledige controle over middels de hiervoor speciaal ontwikkelde software. Deze bestaat uit verschillende applicaties die variëren van positie-afhankelijke versterking tot delay-effecten die voor elke speaker uniek zijn. Alle aspecten kunnen worden gearrangeerd in een sequencer en bovendien live worden bespeeld met een iPad.

Tijdens de presentatie zullen de applicaties worden toegelicht alsmede de onderliggende klank-synthetische principes van 4D SOUND. Ook wordt er aandacht besteed aan de speciale karakteristieken van de Bloomline omni-wave speakers, welke cruciaal zijn voor de kwaliteit van deze installatie. Naast een technische uiteenzetting zal er vooral ook te horen zijn wat 4D SOUND allemaal te bieden heeft.

13.30 – Inloop, koffie
14.00 – Demo
14.15 – Toelichting van de techniek met klinkende voorbeelden
15.00 – PAUZE
15.20 – Muzikale afsluiting
15.45 – Discussie

bereikbaarheid:
De locatie is gelegen op loopafstand van NS- station Sloterdijk


View Larger Map

aanmelden:
Aanmelden bij voorkeur via het webformulier. Zonder aanmelding is deelname niet mogelijk.
Deelname aan de bijeenkomst is kostenloos voor leden. Introducés betalen € 10,- (student introducés het eerste jaar kostenloos, daarna € 5,-)

Deelname aan de bijeenkomst is eveneens kostenloos voor AES-leden en leden van VCA en VPT.

contactpersoon:
Peter Swarte(zie bestuur)

top