project 234: Muziek en gehoor

spreker:
Dr.ir. Jan A.P.M. de Laat, klinisch-fysicus - audioloog, Audiologisch Centrum (KNO), LUMC

datum bijeenkomst:
Woensdag 26 februari 2014
19:30 - 20:00 inloop met koffie
20:00 - 22:00 programma

locatie:
LUMC, Gebouw 1, collegezaal 3
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden

programma:
Elkaar verstaan, van muziek genieten, de wind door de bomen horen spelen, vrolijk worden door vogelgefluit, we doen dat met een bijzonder vernuftig en wonderlijk orgaan: het oor. Dat kan allerlei geluidssignalen omzetten in prikkels die de hersenen vervolgens kunnen interpreteren. Wat zegt iemand? Is er gevaar? Hoe zit die melodie in elkaar?

Maar het oor is ook gevoelig, en dus kwetsbaar en onderhevig aan slijtage. In de huidige herrie­wereld gaat het extra hard. Elk jaar lopen in Nederland 20.000 jongeren onomkeerbare gehoorschade op, doordat ze te vaak te harde muziek horen. Wie werkt waar lawaai normaal is, of het nu om een fabriek of een orkest gaat, loopt al gauw fikse risico’s (Noise/Music Induced Hearing Loss). Je oren worden niet alleen doof maar vaak ook abnormaal overgevoelig (hyperacusis) of je krijgt last van ’n piep in je oor (tinnitus).

Wat begrijpen we van geluid en akoestiek, en van de werking van het fijnzinnige gehoororgaan? Wat kan er stuk gaan, en wat heeft dat voor effect? Is er al gentherapie in zicht? Hoe kom je er het beste achter of iemand wel of niet goed hoort (online gehoorscreening, APPs)? En hoe krijgen mensenhersenen het voor elkaar om in een geluidsstroom begrijpelijke taal te horen?

Het aantal mogelijkheden om gehoorproblemen te voorkomen, o.a. door preventie & protectie (NHS convenant muzieklocaties), te verhelpen of te verlichten (revalidatie) groeit nog altijd spectaculair. Binnenoorprotheses, gloednieuwe gehoorbeentjes, precies toegesneden gehoorapparaatjes en actieve gehoorbeschermers (ook voor musici), dit alles is volop in ontwikkeling.

bereikbaarheid:
Het LUMC is goed bereikbaar per openbaar vervoer en ligt direct achter het NS-station Leiden Centraal en het regionale busstation.
Zie ook het kaartje onderaan deze pagina en/of de plattegrond LUMC (pdf)

De bijeenkomst vindt plaats in collegezaal 3, in het hoofdgebouw, K-zone, 1e verdieping. Voor een indeling van het hoofdgebouw (gebouw 1) klik deze link.

aanmelden:
Aanmelden bij voorkeur via het webformulier,

Deelname aan de bijeenkomst is kostenloos voor leden. Introducés betalen € 10,- (student introducés het eerste jaar kostenloos, daarna € 5,-)
Deelname aan de bijeenkomst is eveneens kostenloos voor AES-leden en leden van NAG, VCA en VPT.

contactpersoon:
Peter Swarte (zie bestuur)


View AES-NL in a larger map