project 243: Buizenversterkers met 'Trans'

spreker:
Menno van der Veen (Ir. bureau Vanderveen)

datum en tijden:
Dinsdag 12 april 2016
19:00 Inloop
20:00 aanvang
22:00 einde

locatie:
Ir. bureau Vanderveen
Schwartzenbergweg 18
8743 KZ Hichtum
0525-576191 en 06-10078996

deelname:
Deelname aan de bijeenkomst is kostenloos, echter: zonder aanmelding geen deelname!
Deelname aan de bijeenkomst staat eveneens open voor leden van NAG, VCA en VPT.
Aanmelden bij voorkeur via het webformulier.

programma:
Menno heeft zijn fraaie pand in de binnenstad van Zwolle eind 2013 verlaten. Zijn bedrijf is nu in een nieuwe "boerenschuur" op het Friese platteland, vlak bij Bolsward. Zijn lab wordt voor de AES op 12 april voor bezichtiging opengesteld. Het onderwerp van de avond is natuurlijk buizenversterkers, met nadruk op een "vergeten technologie".

Omstreeks 1950 sloegen de grote ontwikkelaars van buizenversterkers een hoofdrichting in waarbij vooral overall tegenkoppeling (van uitgang naar ingang) de fouten van buizen wegwerkt. Dat resulteerde in prachtige ontwerpen van Quad, McIntosh en vele andere beroemde merken.

Maar er was al een andere route gepubliceerd (door o.a. O.H. Schade tijdens de tweede wereld oorlog), die nog betere mogelijkheden bood om vervorming in versterkers te minimaliseren. Die zogenaamde "transconductantie" methode raakte in het vergeetboek en is door Menno weer opgerakeld en verfijnd, resulterend in een boekwerkje (op 12-april slechts voor € 20 verkrijgbaar) en een nieuwe Vanderveen-lijn van Trans-buizenversterkers. Was in de bestaande technologie een maximale overall tegenkoppeling van 20 dB mogelijk; met transconductie kan gemakkelijk 40 dB en meer worden behaald, met bijbehorende voordelen (en natuurlijk ook enige nadelen, laten we a.u.b. realistisch blijven). Het hoe en waarom van "Trans" wordt diepgaand uitgelegd en breed gedemonstreerd.

bereikbaarheid:
Met de auto:
• Westen van het land: via de afsluitdijk.
• Midden van het land: via de polder langs Emmeloord.
• Oosten van het land: via Heerenveen.

Openbaar vervoer is niet te doen, dat duurt uren (trein naar Alkmaar en aldaar snelbus naar Bolsward en taxi naar Hichtum, of trein naar Heerenveen of Leeuwarden en aldaar de lokale bus naar Bolsward en taxi naar Hichtum).

Voor de ligging van de locatie: zie het kaartje onderaan deze pagina.

contactpersoon:
Menno van der Veen (zie bestuur)

View AES-NL in a larger map