project 255: 'Vioolbouw' netwerkbijeenkomst

presentatie:
Hendrik Zick, vioolbouwer

datum en tijd:
Woensdag 16 mei 2018
18:30 Hamburger-arrangement
20:00 aanvang presentaties
22:00 einde

locaties:
Wielercafé Velosoof
Gasfabriek 3
5613 CP Eindhoven

Atelier Hendrik Joannes Zick, Vioolbouwer
Picushof 272
5613 SG Eindhoven

programma:
De bijeenkomst start in het wielercafé 'Velosoof' met een 'hamburger-arrangement'. Van daaruit bezoeken we te voet, in groepen van max. 10 personen, ombeurten het nabijgelegen atelier van de vioolbouwer Hendrik Zick. Op deze avond zal de heer Zick uitleg geven over diverse aspecten van de vioolbouw en aan de hand van de bezichtiging van zijn atelier, halffabricaten etc.

Vioolbouw
Hendrik Joannes Zick, geboren in 1950 te Rotterdam, groeide op in een muzikale familie. Hij leerde op jonge leeftijd vioolspelen. Zijn moeder, die violiste was, inspireerde hem om vioolbouwer te worden. Via haar kwam hij in contact met Max Möller, een bekende vioolbouwer in Amsterdam die al jarenlang diensten verrichtte voor haar en haar moeder.
Hij studeerde hij aan de gerenommeerde internationale vioolbouwacademie Staatliche Berufsfach- und Fachschule für Geigenbau in 1975 te Mittenwald in Duitsland. Na praktijkjaren bij meesters Otto Laudi en Hubert Schnorr heeft hij zich gevestigd in Eindhoven waar hij al dertig jaar als een zelfstandige vioolbouwmeester werkt. In 1983 heeft hij tijdens het vioolbouwconcours in Kassel voor zijn eigen cello een prijs voor de klank gewonnen. 

Tijdens de praktijkjaren in Duitsland heeft hij deelgenomen aan verschillende akoestiek- en lakonderzoeken over strijkinstrumenten. Al jaren is hij bezig hoe de relatie tussen deze twee elementen is. Met medewerking en advies van technische wetenschappers streeft hij naar optimale klank. Zo is hij een van de weinige instrumentenmakers die metingen heeft van diverse violen en vioolonderdelen.

Wielercafé
Het wielercafé' de Velosoof' is een plek waar mensen elkaar ontmoeten, gezellig samen wat drinken na een activiteit of een hapje komen eten. Bij hen kun je terecht voor diverse heerlijke speciaal bieren waaronder Velosophe. De 'burgers' zijn onovertroffen en gemaakt van het oerras “salers”. Een ras dat bij het plaatsje Postel (Nederlands Belgische grens) in de vrije natuur rondloopt (moet je geprobeerd hebben!).

bereikbaarheid:
Er is een goede busverbinding naar bushalte 'Havenhoofd' met buslijn 5, of halte 'Smalle Haven' met een aantal andere buslijnen (7, 177, 317, 320). Vandaar nog 5 minuten te voet naar het wielercafé. Uiteraard is de fiets een voor de hand liggend vervoermiddel voor deze bijeenkomst. Zie ook het kaartje onderaan deze pagina

aanmelding:
Aanmelding bij voorkeur via het webformulier. Aanmelding is inmiddels gesloten.
Gelieve op het formulier eventuele deelname aan het 'hamburgerarrangement' aan te geven. Hiervoor geldt een bijdrage van € 15. Deelname aan het bezoek aan het atelier van de vioolbouwer is kostenloos.

contact:
Mark Devlaeminck (zie bestuur)


View AES-NL in a larger map

.