project 263: Vervorming in luidsprekers en versterkers

presentatie:
Lars Risbo
Bruno Putzeys

datum en tijden:
Woensdag 12 juni 2019
20:00 - 22:00 Presentatie en demonstratie (koffie v.a. 19:00)

locatie:
Koninklijk Conservatorium, Collegezaal
Juliana van Stolberglaan 1
2595 CA Den Haag

programma:
Vervorming in luidsprekers en versterkers: het mag nog steeds minder.

Een project om luidsprekervervorming elektronisch te compenseren ontaardde in twee losse projecten: één om klassieke spreekspoelunits te bouwen die inherent minder vervormen en één om klasse D versterkers weer een slag dichter bij de magische “1 ppm vervorming” te krijgen. De lezing licht beide trajecten toe.

Deel 1: Is de enige goede woofer nog steeds een grote woofer?
Spreker: Lars Risbo

Twee factoren worden in de gangbare lineariteitsanalyses stelselmatig onderschat of genegeerd. In deze lezing spitten we het fenomeen “krachtfactormodulatie” uit, met name de equivalentie met verplaatsingsafhankelijke spreekspoelinductantie en reluctantiekracht. Vervolgens wordt de invloed van de rolrand op vervorming tegen het licht gehouden. Het vermoeden dat bij moderne drivers deze twee aspecten de dominante overblijvende vervormingsmechanismes zijn, is uitgetest door een 17 cm langeslagwoofer te bouwen die hiermee rekening houdt. Meetresultaten worden voorgesteld.

Deel 2: Klasse D: is er nog zand?
Spreker: Bruno Putzeys

Een verbeterd model van het bemonsterend gedrag van PWM regelaars wordt voorgesteld. Dit model laat toe het regelgedrag van PWM versterkers bij alle duty cycles precies te voorspellen. Dit inzicht doet definitief uitspraak over het fundamentele voordeel van zelfoscillerende versterkers en laat toe om het grootsignaalgedrag van hogere orde lussen strakker te optimaliseren. Een versterker werd gebouwd die ondanks de simpele opbouw van de gatesturing en lange dode tijd grensverleggende cijfers laat zien.

Er is gelegenheid om te luisteren naar een compact tweewegsysteem met de besproken woofer, aangestuurd met de besproken versterker.

Het luidsprekergedeelte wordt in het Engels gegeven.

aanmelden:
NB: zonder aanmelding is deelname niet mogelijk.
Aanmelden is niet meer mogelijk.
Deelname aan de bijeenkomst is vrij voor leden. Introducés betalen € 10,- (student introducés vrij).
Leden van NAG, VCA, VPT en studenten en medewerkers van het Koninklijk Conservatorium hebben eveneens vrije toegang.

bereikbaarheid:
Het Koninklijk conservatorium is op loopafstand van het station Den Haag Centraal, en direct gelegen naast de afrit 2 (Centrum) van de Utrechtse baan. Parkeren op het terrein van het conservatorium is helaas niet mogelijk, maar is kostenloos in de directe omgeving tijdens de avonduren. Zie ook het kaartje onderaan deze pagina of de website van het conservatorium.

contact:
Ruud Kaltofen (see at bestuur)


View AES-NL in a larger map

(top)