In Memoriam Jan Romijn

Jan Romijn - Fellow

Jan ontvangt de oorkonde voor zijn AES-Fellowship uit de handen van Theresa Leonard.


Jan Romijn, 1931-2020
Wij hebben een goede vriend en collega verloren. AES-fellow Johannes Marinus ‘Jan’ Romijn is op 1 augustus 2020 in Geldrop overleden. Hij is 88 jaar oud geworden.

Jan is geboren en getogen in Den Haag. Na vervulling van zijn militaire dienst begon hij zijn lange Philips-loopbaan bij de afdeling akoestiek, waar hij onder meer betrokken was bij vroege experimenten met elektronische nagalmsystemen voor grote auditoria. 
Jan Romijn werd manager bij de afdeling Bouw & Engineering, waar hij leiding gaf aan het akoestische team dat gespecialiseerd was in het ontwerpen en construeren van geluidsisolatie en akoestiek van complexe constructies zoals theater, bioscoop, laboratorium en andere ruimtes die gevoelige akoestische eisen stellen. Romijn’s team ontwikkelde nieuwe methoden voor geluidsbeheersing om de complexe kloof tussen architectuur en akoestiek te overbruggen. Door beide specifieke competenties in de vroege bouwfase samen te voegen, werden aanzienlijke verbeteringen in de zaal-akoestiek en geluidsbeheersing bereikt.

Na zijn benoeming, in 1982,  tot General Manager van de afdeling ge├»ntegreerde projecten van Philips Nederland, raakte Jan betrokken bij de organisatie van grote internationale projecten zoals wereldtentoonstellingen, Olympische Spelen, enzovoort. Hij droeg onder meer bij aan het Public Address-systeem van de Olympische Spelen in Seoul, 1988, in Barcelona, 1992, en de Chiang Kai-shek Memorial Concert Hall in Taipei. Tot op de dag van vandaag zijn de resultaten van zijn werk nog steeds zichtbaar en hoorbaar in tal van gebouwen over de hele wereld.
In 1999 werd Jan Vice President van het start-up bedrijf Turing Machines BV, waar hij zeer succesvol was bij het commercialiseren van intellectueel eigendom.

Jan Romijn was bijna een halve eeuw actief lid van de AES en was acht jaar lid van het bestuur van de AES Netherlands Sectie. Hij werd in 2005 benoemd tot AES Fellow voor zijn bijdragen aan bouwakoestiek en zijn lange dienst aan de Netherlands Sectie. Jan was lid van de organisatie-commissies van alle AES Conventions die gehouden zijn in Nederland: Eindhoven 1983, Amsterdam, 1994, 1998, 2001 en 2003. 
Wij zullen Jan enorm missen als een zeer bekwaam ingenieur en vooral als een geweldige vriend. Onze gedachten gaan naar zijn vrouw Tine, kinderen en kleinkinderen.

Kees A. Schouhamer Immink,
Rotterdam, Aug. 2020