Tutorial 1:

Geluidversterking

Peter Swarte


Op zaterdag 23 april 2005 organiseert de Nederlandse sectie van de AES een tutorial bijeenkomst met als onderwerp "Geluidversterking".

Deze tutorial wordt gegeven door Peter Swarte en is bedoeld om onze leden in de gelegenheid te stellen om basiskennis over dit onderwerp op te doen.

Inhoud:

Terts- en octaafbanden, ruis als meetsignaal, niveaus. Luidsprekers: frequentie- en richtkarakteristiek, gevoeligheid, rendement, richtfactor, impedantie en vermogen, beinvloeding van het richteffect. Microfoons, frequentie- en richtkarakteristiek, gevoeligheid en impedantie. Invloed van de omgeving op de prestaties van luidsprekers en microfoons, galm en lawaai. Electrische versterking en signaalbewerking. Een geluidversterkingssyteem: niveaudiagram, stabiliteit, afstand bron-microfoon, afstand luidspreker-luisteraar en verstaanbaarheidscriteria. Direct- en diffuusveld versterking en geluidveld manipulatie.

Aan de hand van het niveaudiagram wordt een goed inzicht verkregen in de prestaties van een versterkersysteem. De interactie tussen de akoestiek van de ruimte en de luidspreker(s)-microfoon(s) combinatie van het systeem staat centraal.

Lokatie:

Vredenburg Vergadercentrum, Vredenburg 19, 3511BB Utrecht tel 030-2310068.

Dit vergadercentrum ligt aan het Vredenburg op ca 700 m afstand van het centraal station.

 

Tijd: 10:00 - 13:00 uur.

Het aantal deelnemers bedraagt minimaal 15 en maximaal 30 personen.

U kunt tot 15 april aanmelden door middel van een email aan de scretaris (zie bestuur) met vermelding van uw naam en lidnummer.

De deelnamekosten bedragen 10 euro per persoon voor leden en 15 euro voor niet-leden en dienen ter plaatse te worden voldaan. U ontvangt desgewenst een betalingsbewijs voor eventuele zakelijke verrekening.